Το Σχέδιο Δέλτα του Κούρη είναι ένα πρόγραμμα ομαδικής ψυχοεκπαίδευσης σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 6 με 12 χρονών.
Επιστημονικό υπόβαθρο της παρέμβασης αυτής είναι το μοντέλο της Μυθευτικής Ψυχοσκόπησης που επινόησε ο κλινικός ψυχολόγος και συνθετικός ψυχοθεραπευτής Δρ Κυριάκος Πλατρίτης. Το μοντέλο αυτό παρουσιάστηκε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιλαμβάνεται στην εκπαίδευση ψυχοθεραπευτών, συμβούλων και ψυχολόγων σε διάφορα ινστιτούτα και πανεπιστήμια.
Το Σχέδιο Δέλτα του Κούρη ονομάστηκε έτσι επειδή για πρώτη φορά εφαρμόστηκε αξιοποιώντας μέρη και εγκατατάσεις που βρίσκονται στη δυτική ακτή της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, στην Ακτή Κουριέων, όπου εκβάλει ο ποταμός Κούρης σχηματίζοντας το λεγόμενο Δέλτα του Κούρη.
Βασική αποστολή του Σχεδίου Δέλτα του Κούρη είναι να ενδυναμώσει την ευφυία και την προσωπικότητα των παιδιών κατά τρόπο που να θωρακιστούν από τον κίνδυνο της εσωστρέφειας, της παθητικότητας, των φοβιών, της δυσλειτουργικής προσκόλλησης στα ηλεκτρονικά παιγνίδια, και της εξάρτησης από ουσίες.
Το Σχέδιο Δέλτα του Κούρη είναι διαμορφωμένο κατά τρόπο που να αναπτύξουν τα παιδιά θετική αυτοεικόνα και ισχυρή αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζοντας τα χαρίσματα και τις προτιμήσεις τους και εμπλουτίζοντας τα ενδιαφέροντά τους με δράσεις που σχετίζονται με τη φύση, την παράδοση και τις τέχνες.
Συμμετέχοντας στο Σχέδιο Δέλτα του Κούρη τα παιδιά έρχονται σε επαφή με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν υλικά από τη φύση ή ανακυκλώσιμα υλικά, μαθαίνουν να ψυχαγωγούνται με αυθόρμητο και δημιουργικό τρόπο, αξιοπούν τη φαντασία και την ευφυία τους για να παίξουν και να διασκεδάσουν.
Στο Σχέδιο Δέλτα του Κούρη δεν μας ενδιαφέρει να ανταγωνιστούν τα παιδιά μεταξύ τους για το ποιο παιδί θα μάθει περισσότερα πράγματα. Μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσει το κάθε παιδί ξεχωριστά τις δικές του προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα.
Η Αρχή Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων Κύπρου έχει πιστοποιήσει το Σχέδιο Δέλτα του Κούρη ως πρόγραμμα κατάλληλο για την πρόληψη των εξαρτήσεων και έχει επιχορηγήσει δύο κύκλους εφαρμογής του σε Λεμεσό και Λάρνακα.
Η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου Δέλτα του Κούρη αξιολογείται σε κάθε κύκλο εφαρμογή του και ως εκ τούτου υπάρχει διαθέσιμη τεκμηρίωση της ωφελιμότητάς του για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών καθώς και για τη βελτίωση ψυχικών προβλημάτων που κάποια παιδιά παρουσιάζουν. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση σε παιδιά με φοβικά ενοχλήματα καθώς και με χαρακτηριστικά εσωστρέφειας και παθητικότητας.