ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Απαντά η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΖΑΜΙΑ. B.Sc., M.Sc. Ψυχολόγος, Κλινική Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Απεξάρτησης

Μιλήστε μας για το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας Ελλάδας - Κύπρου. Ποια η φιλοσοφία του και τι υπηρεσίες προσφέρει;

Το ΙΨΨΕΚ είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο με αποστολή τη διάδοση στην ελληνική επιστημονική κοινότητα της σύγχρονης προσέγγισης της ψυχοθεραπείας, δηλαδή του Συνθετισμού. Δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη της HELLENIC SEPI, που είναι το Ελληνικό Δίκτυο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Συνθετικών Ψυχοθεραπευτών SEPI και της ΚΕΣΥΨΥ, που είναι επιστημονική εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο και από το 2009 παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της συνθετικής ψυχοθεραπείας. Επιγραμματικά αναφέρω ότι η ΚΕΣΥΨΥ σήμερα λειτουργεί στην Κύπρο εννέα θεραπευτικά κέντρα, ενώ εκπαιδευτικά εκτός από το ΙΨΨΕΚ λειτουργεί ακόμη ένα εκπαιδευτικό κέντρο, το Κυπριακό Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας, που είναι εγκεκριμένο από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ως Kέντρο Eπαγγελματικής Kατάρτισης και τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται στις βραχείες εκπαιδεύσεις.

Ποια είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρετε; Σε ποιους απευθύνονται;

Το ΙΨΨΕΚ παρέχει ένα καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής μετεκπαίδευσης στην Κλινική Συνθετική Ψυχοθεραπεία. Είναι τετραετούς διάρκειας και λειτουργεί σε υβριδική μορφή, δηλαδή είναι ένας συνδυασμός σύγχρονης και ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης. Τα δυνατά σημεία αυτού του προγράμματος είναι τα εξής τρία: Πρώτον, προσφέρει πρακτικές γνώσεις αντλημένες από τα πιο ξακουστά μοντέλα της σύγχρονης ψυχοθεραπείας, δεύτερον, εστιάζει στην ψυχοπαθολογία προετοιμάζοντας άριστα τους αποφοίτους να εργαστούν ακόμη και σε δομές, που εξυπηρετούν κλινικούς πληθυσμούς και τρίτον, παρέχει άμεση πρόσβαση σε κλινικές δομές για την εκπόνηση της πρακτικής άσκησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το περιεχόμενο του προγράμματος, που προσφέρεται στο ΙΨΨΕΚ, υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές που θέτουν διάφοροι τοπικοί και διεθνείς σύλλογοι ψυχοθεραπευτών για την εγγραφή μελών. Επομένως, οι απόφοιτοί μας έχουν την επιλογή εκτός από μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Συνθετικών Ψυχοθεραπευτών SEPI να αποταθούν για εγγραφή σε όποιον άλλο επιστημονικό οργανισμό ψυχοθεραπείας επιθυμούν.

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος/-α επαγγελματικά το πρόγραμμά σας;

Πολλοί από τους αποφοίτους μας στην Κύπρο και αλλού έχουν εξασφαλίσει θέσεις σε διάφορους οργανισμούς, που παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες, ενώ όσοι έχουν ανοίξει τα δικά τους γραφεία μαθαίνουμε ότι τα πηγαίνουν περίφημα. Εξάλλου, η δική μου προσωπική πορεία μαρτυρεί του λόγου το αληθές. Εξασφάλισα, αρχικά, θέση λειτουργού σε θεραπευτικό κέντρο της ΚΕΣΥΨΥ και με τα χρόνια κατάφερα να ανελιχθώ στην τιμητική θέση που κατέχω σήμερα, δηλαδή της Γενικής Διευθύντριας των Κέντρων Θεραπείας της ΚΕΣΥΨΥ.

Τι κάνει το πρόγραμμά σας να ξεχωρίζει;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως το πρόγραμμα της Κλινικής Συνθετικής Ψυχοθεραπείας παρέχει κλινικές γνώσεις, σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές γνώσεις και ουσιαστική πρακτική άσκηση εστιασμένη σε κέντρα, που παρέχουν φροντίδα σε ψυχικά πάσχοντες.

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας, που θα θέλατε να τη μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας.

Με συγκινούν ακόμη και σήμερα οι πρώτες αναμνήσεις που είχα με ασθενείς στην ογκολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όταν ανέλαβα υπεύθυνη του γραφείου ψυχοθεραπείας στήριξης καρκινοπαθών και συγγενών, καθώς και η συμμετοχή μου σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ψυχοσυναισθηματικής στήριξης των ελληνόπουλων, που ζουν με τις οικογένειές τους εγκλωβισμένοι στην κατεχόμενη Καρπασία.

Πώς μπορεί να μάθει κανείς περισσότερες πληροφορίες για το κέντρο σας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα;

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της Κλινικής Συνθετικής Ψυχοθεραπείας υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Hellenic SEPI, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://hellenicsepi.gr καθώς και στην ιστοσελίδα της ΚΕΣΥΨΥ http://psychotherapycyprus.com