«Θάνατος του προσφιλούς μας Καθηγητή Δρα Peter J. Hawkins»

Αγαπητά Μέλη και φίλοι,

Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο του εκλεκτού και διακεκριμένου Καθηγητή μας Δρα Peter J. Hawkins, ιδρυτικού Προέδρου του European Institute of Integrative Psychotherapy και επίτιμου Προέδρου του Κυπριακού Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας.

Η συνεισφορά του εκλιπόντος στην ανάπτυξη της συνθετικής ψυχοθεραπείας στην Ευρώπη είναι ανεκτίμητη. Οραματίστηκε πρώτος τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού διαπανεπιστημιακού σχεδίου εξειδίκευσης ψυχολόγων στη συνθετική ψυχοθεραπεία. Πέτυχε το σχέδιο αυτό να επιχορηγηθεί από τα προγράμματα Erasmus της ΕΕ και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Sunderland Μεγάλης Βρετανίας, Cork Ιρλανδίας, Salamanka και Barcelona Ισπανίας, Jyvaskyla Φινλανδίας, Αιγαίου και Κρήτης Ελλάδος.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ακαδημαϊκός, ερευνητής και θεραπευτής. Δίδαξε ψυχολόγους, εκπαίδευσε ψυχοθεραπευτές, εξειδίκευσε επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην κλινική ύπνωση. Ακλόνητος μάρτυρας της ευρυμάθειάς του τα επιστημονικά βιβλία του γραμμένα με απέριττο λόγο, διανθισμένο με επιλεγμένα ευφυολογήματα που συνέλεξε από τα πέρατα της οικουμενικής γραμματείας, από τη σοφία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού έως της άπω ανατολής.

Ο Πήτερ υπήρξε ένα υπόδειγμα σοφού άνδρα που ανέδειξε την επιστημονική αξία της ανθρωπιάς. Μας δίδαξε ότι «ανθρωπινότητά» είναι πολύτιμο εργαλείο στην επιτέλεση του ψυχοθεραπευτικού έργου, στη διαμόρφωση του θεραπευτικού κλίματος, στην εγκαθίδρυση μιας ουσιαστικής θεραπευτικής σχέσης.

Ο Πήτερ μας απέδειξε μέσα από τον τρόπο της δουλειάς του ότι υπάρχει το αυτεξούσιον της ψυχής και δεν είναι ένα θεωρητικό κατασκεύασμα αλλά μια απτή πραγματικότητα για τον καθένα που θέλει να το ενεργοποιήσει.

Ο Πήτερ μας υπογράμμισε ότι η ψυχή είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης και ότι η ψυχοθεραπεία αποξενωμένη από τη φύση δεν συνιστά ολοκληρωμένη ίαση της ψυχής.

Ο Πήτερ μας θύμισε ότι οι άνθρωποι δεν είναι παρά χωμάτινοι μικροί θεοί.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει το σκήνωμα της ψυχής του.

Ως ελάχιστο δείγμα τιμής το Κυπριακό Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας θα διοργανώνει σε ετήσια βάση στη μνήμη του Πήτερ ένα λιτό φιλολογικό μνημόσυνο και θα μετονομάσει τον ξενώνα των σπουδαστών στο Τροφώνειο Διδασκαλείο από «Οίκημα Αγαθοδαίμονος και Αγαθής Τύχης» σε «Peter J. Hawkins».

Για το Κυπριακό Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας

Δρ Κυριάκος Πλατρίτης

Πρόεδρος Κ.Ε.ΣΥ.ΨΥ./Δ.Σ. ΚΙΨ