Στην Κύπρο υπάρχει από το 2000 συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία προβλέπει τη σύσταση και τη λειτουργία μιας αρχής που είναι αρμόδια για την έγκριση όσων κέντρων δραστηριοποιούνται στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της κατάχρησης αλκοόλ. Πρόκειται για το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου το οποίο διακρίνει τη φροντίδα που παρέχεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε κέντρα πρόληψης, θεραπείας και μείωσης βλάβης.
Τα κέντρα θεραπείας διακρίνονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την αποστολή τους και τον πληθυσμό που εξυπηρετούν.
Υπάρχουν αυτά που εξειδικεύονται στη συμβουλευτική εφήβων και των οικογενειών τους λ.χ. « ο Περσέας» στη Λευκωσία και « ο Προμηθέας» στη Λεμεσό.
Άλλα εξειδικεύονται στη συμβουλευτική ενήλικων που βρίσκονται σε πειραματική φάση χρήσης ναρκωτικών ή κάνουν περιστασιακή χρήση λ.χ. «ο Σταθμός Συμβουλευτικής Αποφασίζω» στη Λευκωσία, «ο Αχιλλέας» στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Επίσης, υπάρχουν κέντρα που εξειδικεύονται στην απεξάρτηση και κοινωνική αποκατάσταση παρέχοντας σε εξωτερική βάση φροντίδα σε συστηματικούς χρήστες οι οποίοι όμως μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία τους χωρίς να χρειάζονται εσωτερική διαμονή και περίθαλψη, λ.χ. «η Ψυχοθεραπευτική Εστία Μακρόβιας Απεξάρτησης, ΨΕΜΑ» στη Λεμεσό, «η Τόλμη» στη Λάρνακα και στην Πάφο.
Για την κάλυψη αναγκών ψυχολογικής απεξάρτησης και επανένταξης που κρίνεται απαραίτητη η εσωτερική διαμονή και περίθαλψη εξειδικεύονται κέντρα όπως η «Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη» στη Λευκωσία, ενώ για την κάλυψη των αναγκών ασφαλούς απεθισμού και αποτοξίνωσης μέσω εσωτερικής νοσηλείας της ηρωίνης και άλλων παράνομων εθιστικών ουσιών εξειδικεύονται «η Άνωση» στη Λεμεσό και του αλκοόλ «η ΘΕΜΕΑ» στη Λευκωσία.
Τα πλείστα εγκεκριμένα κέντρα απεξάρτησης στην Κύπρο παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος.